De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe kan ik van een normale verdeling een boxplot maken?

Goedenavond,
Graag uw hulp.
De levensduur van gloeilampen is normaal verdeeld met m=1175 en s=150. Hoe maak ik hiervan een boxplot?
Oplossing: mediaan= 1175 Q1= invNorm(0.25,1175,150)
Q3= invNorm(0.75,1175,150). Maar hoe kom ik aan het grootste en kleinste waarnemingsgetal?
invNorm(0.9999.....?,1175,150)????????

Alvast bedankt
Katrijn

Katrij
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 12 september 2012

Antwoord

Theoretisch heeft een normaal verdeelde stochast geen grootste en kleinste waarde.
Dus die levensduur kan hoogstens bij benadering normaal verdeeld zijn. (negatieve levensduur lijkt me sterk evenals een oneindige levensduur).
Praktisch gesproken is de kans op een afwijking van 4 of 5 of 10 keer sigma natuurlijk bijna verwaarloosbaar.
Dus zou je daar een keus uit kunnen maken (b.v +/- 4 sigma).
Ik zou niet weten wat hier gangbaar is en bovendien
heb ik het gevoel dat een boxplot in de praktijk gebruikt wordt om actuele waarnemingen weer te geven. Dus of deze exercitie in de praktijk ooit voorkomt vraag ik me af.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 12 september 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3