De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Gelote steekproef

Een bedrijf voorziet elk artikel van een code die bestaat uit 2 letters. Bijvoorbeeld BZ, KK en ZB. alle mogelijkheden komen voor.

De fabrikant wil een gelote steekproef van lengte 10 nemen. hij nummert artikelen met AA=1, AB=2 enzovoort.
GR genereert nummers 317, 323, 144, 65, 245, 430, 93, 451, 9 en 405.
Welk artikel hoort bij nummer 144? Welk bij nummer 405?

saar
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 10 juni 2012

Antwoord

Bij de code A_ horen de nummers 1..26
Bij de code B_ horen de nummers 27..52
Bij de code C_ horen de nummers 53..78
Enz...

Bij 144 geeft delen door 26 geeft 5,... dus E_. 144-5·26=14. De 14e letter is N, dus de code is EN.

Bij 405 geeft delen door 26... dus ... 405-...·26=... De 'zoveelste' letter is ..., dus de code is ...

Nu jij weer...

Mocht je er niet uitkomen maak dan in Excel een lijstje! Dat is zo handig... dan kan je 't de volgende keer zelf bedenken!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 10 juni 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3