De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Defecte lampen

Goedenmiddag,
Graag uw hulp...
Van een grote partij lampen is bekend dat 5% defect is.
In een winkel die deze lampen verkoopt, is zojuist een doos van 40 van deze lampen binnengebracht.
a. Bereken de kans dat meer dan 5% van deze lampen defect zijn.
b. Bij welk percentage defecte lampen geldt, dat de bijbehorende kans kleiner is dan 0,01?
De a-vraag heb ik als volgt opgelost: P(X2)= 1 -binomcdf
(40, 0.05,2) = 0,3233
Mijn probleem is vooral vraag b:
* moet ik nou oplossen: y..1.= binompdf(40,0.05,x) en dan kijken in de tabel wanneer er minder dan 0.01 uitkomt? (dit is vanaf x=7) of:
* moet ik oplossen P(Xa) 0.01 dus invoeren in de GRM:
y.1..= 1 - binomcdf(40,0.05,x) en dan in de tabel kijken (dit is vanaf x= 6 en dat is 15% van 40)

Ik begrijp dit niet goed......
Kunt U mij dit uitleggen?

Bedankt,
Katrijn

Katrij
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 18 april 2012

Antwoord

Ik lees vraag b) zo
Ga er nu eens van uit dat die grote partij lampen niet 5% defecte lampen bevat maar minder.
Dan neemt de kans dat er meer dan 5% lampen in die doos van 40 defect zijn af.
Bepaal nu het percentage defecte lampen x in die grote partij zo dat de kans op meer dan 2 defecte lampen in die doos van 40 minder is dan 0.01.
Dus volgens mij moet je dan x bepalen zo,dat 1-binomcdf(40,x,2)0.01
Dat kun je met een tabelletje in je GRM doen.
Ik vind dan x0.0278 oftewel een percentage van ongeveer 2,78% (of minder natuurlijk)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 21 april 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3