De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Tweede graads vergelijkingen in Excel

 Dit is een reactie op vraag 67256 
Ik heb al iets eenvoudigs uitgedokterd.
(Bron: Chemometrie, J.P.M Andries & A.B. de Vries, 2de druk)
stap 1: Mbv Lineaire Algebra (Matrices...)
(per rij genoteerd dan de volgende rij)
[1 x1 x12, 1 x2 x22, 1 x3 x32]
(nxn, matrice dus A = AT (getransponeerd), hetzelfde...)

stap 2: Vermenigvuldig A met AT, (mbv =MMULT(matriceA;matriceAT))
(selecteer het volledige gebied (in dit geval 3x3) en beëindig de formule met control+shift+enter)

stap 3: Neem van deze matrice de inverse (=AI)(mbv =MINVERSE(matriceAAT)) (selecteer het volledige gebied (in dit geval 3x3) en beëindig de formule met control+shift+enter)

stap 4: Vermenigvuldig de matrice AT met AI
op dezelfde manier als stap 2...

stap 5: Vervolgens selecteer een gebiet (3x1, 3 rijen 1 kolom)
Vermenigvuldig de matrice ATAI met de y-waardes:
=MMULT(matriceATAI;y-waardes (onder elkaar))
en beëindig de formule met control+shift+enter)

bovenaan verkrijg men de c, in het midden de b en onder aan a:
y=ax2+bx+c
c = 59,6
b = -1,25
a = 0,95

(Let wel op met de matrices regels! bijv: A*AT kan ongelijk zijn aan AT*A...)

Mario
Student hbo - woensdag 4 april 2012

Antwoord

Knap gevonden.
Het werkt inderdaad.
Maar met jouw gegevens vind ik wel :
c = 58
b = -14,5
a = 1,5

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 4 april 2012
 Re: Re: Tweede graads vergelijkingen in Excel 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3