De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Binominale verdeling met onbekende n

Hoe vaak moet je met een dobbelsteen gooien opdat de kans op minstens 4 keer 6 ogen groter is dan 95%? Uitgevoerd op een Casio GR.

Odette
Iets anders - dinsdag 20 maart 2012

Antwoord

X:aantal keren zes gooien
X~binomiaal verdeeld met:
p=$\frac{1}{6}$
n=?
P(X$\geq$4)$>$0.95
P(X$\leq$3)$<$0.05
De vraag is dan hoe groot n moet zijn zodat P(X$\leq$3) kleiner is van 0,05. Daar kan je achter komen door slim te proberen in het STAT-menu, bij DIST en dan BINM.

q67196img1.gifq67196img2.gif

Probeer n=20 $\to$ te klein
Probeer n=40 $\to$ te klein
Probeer n=50 $\to$ te groot
Probeer n=45 $\to$ zou kunnen
Probeer n=44 $\to$ te klein

Het antwoord is n=45.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 20 maart 2012
 Re: Binominale verdeling met onbekende n 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3