De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Gooien met 3 dobbelstenen

We gooien met 3 zuivere dobbelstenen.
We bepalen de kans dat het product van het aantal ogen op de 3 stenen gelijk is aan 12.

Nu zou ik het op de volgende manier oplossen:
Er zijn volgens mij 12 mogelijkheden opdat het product gelijk is aan 12 (3򈭾,2򈭿,..,4򉁩,3򈚔,..6򈚑,1򉼭,..)
Dit delen door het totaal aantal mogelijkheden (6򉼲)
$\Rightarrow$ 12/63 = 18

Volgens mijn cursus zou de uitkomst echter 5/72 moeten zijn?
Hoe komen ze hierbij?

Marie
3de graad ASO - zaterdag 17 maart 2012

Antwoord

Eerst maar 's kijken wat er kan:

1򈮂 $\to$ 6 manieren
1򉁬 $\to$ 6 manieren
2򈭿 $\to$ 3 manieren

Dat zijn 15 verschillende manieren. Dus de kans is $\large\frac{15}{63}=\frac{5}{72}$

PS
1򈚖 = 6 en geen 12

Zie ook Gooien met 4 dobbelstenen

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 17 maart 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3