De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Probleem met programma prijscalculatie

Sinds een tijdje ben ik bezig met het maken van een computer programma dat prijzen calculeert.
Ik heb verschillende malen geprobeerd hiervoor een formule te maken, maar tot nu toe ben ik er nog niet uitgekomen. Kunt u mij misschien helpen?

Het gaat namelijk om het volgende:

De prijs per stuk is uitgezet op de y –as .
De aantallen zijn uitgezet op de x –as.

De bedoeling is dat er een formule wordt geconstrueerd met een bovenwaarde 1,5 en een onderwaarde 0,5, een variabele die de strekking of de kromming van de grafiek kan regelen, en het aantal als variabele waarbij de onderwaarde van y horizontale asymptoot is.

De bolling C van de grafiek moet kunnen verschuiven over de x-as. Naarmate C meer naar rechts wordt geschoven , wordt de grafiek stijler en naar links krommer.

Bij y=1,5 moet de grafiek geleidelijk verlopen tot y=0,5 waarbij de prijs niet lager wordt dan 0,5 (horizontale asymptoot).
Bij y=0,5 , x > =1000 .
Bij x=1, y=1,5.

David
Student hbo - vrijdag 23 november 2001

Antwoord

Volgens mij zou het (ongeveer) kunnen met y=ax+0,5
Hierbij ligt a tussen 0 en 1. Als a dicht bij 1 ligt dan minder steil, ligt a dichter bij 0 dan steiler.

q669img1.gif

Maar er zijn uiteraard nog veel meer mogelijkheden.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 23 november 2001



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3