De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Toetsen van hypothesen

Hallo allemaal,

Ik heb een vraag over de toetsen van hypothesen. zoals bekend is wordt er zowel met binomiaal verdeling als normale verdeling gewerkt. Met binomiale verdeling heb ik geen moeite, maar met de normale verdeling wel. bij het maken van verschillende opgaven is het mij steeds iets opgevallen. als bij een vraag de gem en de std is gegeven bij normale verdeling en dan moet de toets uitgevoerd worden.. bij sommige vragen wordt eerste de st berekend met de n-wet en dan verder uitgewerkt, maar dan niet de gem.. maar dan wel bij andere vragen wel.. dus dan eerste allebei berekend en dan verder.. heb een paar voor beelden..

voorbeeld 1
⋆ H0 :ì=2; H1 :ì2

⋆ G, het gemiddelde gewicht van 100 sigaren, is, als H0 waar is, normaal verdeeld
metìG =ì=2 waarom is dit hier niet verder uitgewerkt??? Zoals 100.4=200
óG=ó/wortel100 =0,05/10=0,005 dit is de n-wet

Voorbeeld 2
H0 :ì=22; H1 :ì22
⋆ Als H0 waar is, dan is G, de gemiddelde BMI van 64 jonge mannen, normaal verdeeld
ìG = 22
⋆ óG=ó/ wortel 64/8=2 hier ook alleen maar de ó berekend met de n-wet en de ìG = 22 niet verder uitgewerkt???

voorbeeld 3

H0 :ì=70; H1 :ì70
T , de totale tijd van 6 renners, is als H0 waar is, normaal verdeeld met
ìT =6xì=6x70=420 hier is beide berekend u en ó
óT=wortel 6xó= wortel 6x2.5 en waarom deze is vermenigvuldigd? Niet met n-wet

voorbeeld 4

H0 :ì=5; H1 :ì5.
Als H0 waar is, dan is M, het gemiddelde gewicht van de 25 tassen, normaal ver- deeld met ìM = 5. 
1,5
ó M = 1,5/wortel 25 = 0,3. En hier ook alleen maar de ó en niet de ì

Ik denk zelf dat het iets te maken heeft met de totale?? als het totale is aangegeven dan moet je eerste beide berekenen, en als niet, dan alleen maar de standaardafwijking.. maar dan weet ik niet hoe je aan de vragen kunt zien of je met totale te maken hebt of niet.. Ik hoop dat ik mijn nu duidelijk is en ik bedank jullie alvast voor de moeite..
groetjes

Nesar
Student universiteit - maandag 23 januari 2012

Antwoord

Er zijn twee gevallen te onderscheiden:
  1. de som van n onafhankelijk stochasten
  2. het gemiddelde van n onafhankelijke stochasten
In het eerste geval is de E(S)=n·E(X).
In het tweede geval is E(Xgem)=E(X).

Meer info op De normale verdeling - de wortel-n-wet.

Hopelijk helpt dat.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 24 januari 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3