De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vierkantswortel uit -i

Beste,

In het handboek VBTL - complexe getallen wordt bij een bepaalde oefeningenreeks gevraagd om de vierkantswortel uit -i te berekenen.
Ik volg hiervoor dus de methode die voorgesteld wordt uit het handboek (nog geen goniometrische gedaante), maar ik bekom nooit de voorgestelde oplossing. Kan iemand mij helpen?

Bedankt! :-)

Brian
2de graad ASO - zondag 25 september 2011

Antwoord

Met a,bÎ geldt:

(a+bi)2=-i
a2-b2+2i·ab=-i
a2-b2=0 en 2ab=-1

Dit geeft een stelsel van twee vergelijkingen met twee variabelen. Kan je dat oplossen? Dan weet je wat 'de wortel' van -i kan zijn.

Zie eventueel ook Complex getal - hoofdwaarde op Wikipedia.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 25 september 2011



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb