De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Lettervormen, eentermen en veeltermen

Ik versta de volgende oefeningen niet kunt u me daarbij helpen a.u.b?

24k+12k-2k=
5ab·-3/2a2=
(x+5)2=
Ontbinden in factoren:
21x2-14ax=

Thibau
2de graad ASO - zaterdag 17 september 2011

Antwoord

Bij 24k+12k-2k gaat het om gelijksoortige termen. Gelijksoortige termen kan je optellen:

24k+12k-2k=34k

Bij 5ab·-3/2a2 gaat het om een vermenigvuldiging. Vermenigvuldig de getallen met getallen en de variabelen met dezelfde variabelen:

5ab·-3/2a2=$-$15/2a3b

Bij (x+5)2 gaat het om het kwadraat van een tweeterm. Misschien heb je wel 's gehoord van merkwaardige producten. In dit geval kan je dan meteen schrijven:

(x+2)2=x2+4x+4

...of als je dat nog niet wist:

(x+2)2=(x+2)(x+2)=x2+2x+2x+4=x2+4x+4

De opdracht 'ontbinden in factoren' betekent dat je een zo groot mogelijk gemeenschappelijk factor buiten de haakjes haalt. Bij 21x2-14ax is dat de factor '7' en de factor 'x':

21x2-14ax=7x(3x-2a)

Je kunt zo'n ontbinding altijd gemakkelijk controleren door de haakjes weer weg te werken. Dus van rechts naar links, zullen we maar zeggen...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 17 september 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3