De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Actuarieel rendement

sinds kort komen banken op de proppen met kasbons die een variabel rendement geven. Nu wou ik even na rekenen wat het acturieel rendement daarvan is. Stel dat het gaat om een kasbon van 10.000 euro van 5 jaar met jaarlijkse coupons van respectievelijk 2,50%,3%,3%,4% en 5%. Hou kan ik dan het actuarieel rendement berekenen? Wanneer ik eindkapitaal+coupons deel door beginkapitaal en hiervan de macht 1/5 neem dan bekom ik een heel ander cijfer. Kan u mij hierbij helpen. Kapitaal blijft dus in feite gelijk, het zijn de interesten die variëren.

nieuwb
Iets anders - dinsdag 6 september 2011

Antwoord

Bram,
De grote is niet van belang. Een storting van 100 levert de komende 5 jaren de ontvangsten van 2,5, 3,3,4 en 105.Als p=100i het jaarlijkse rendement is moet gelden:2,5/(1+i)+3/(1+i)2+3/(1+i)3+4/(1+i)4+105/(1+i)5=100.
Oplossing ongeveer p=3,4%

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 7 september 2011
Re: Actuarieel rendement



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3