De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wortels vierkantsvergelijking

Beste,

Even de opgave schetsen:

"Voor welke waarde(n) van m zijn de wortels van -2x2-x(5-2m)-m+3=0 elkaars omgekeerde".

Ik begin dus met de vergelijking uit te werken zodat ik een vierkantsvergelijking krijg van de vorm:
-2x2-(5-2m)x+(3-m)=0

De wortels moeten elkaars omgekeerde zijn, dus de discriminant moet groter zijn dan 0.
Ik bepaal vervolgens de discriminant, maar bekom hier opnieuw een tweedegraadsvergelijking voor uit?

4m2+12m+41 en hier geraak ik precies niet verder. Kan iemand mij helpen?

Bedankt!

Brian
2de graad ASO - maandag 22 augustus 2011

Antwoord

Je kunt de vergelijking -2x2-x(5-2m)-m+3=0 oplossen. Je krijgt dan twee oplossingen waarvan er één uitgedrukt is in m en de andere niet. Als die twee oplossingen elkaars omgekeerde moeten zijn dan kan je m uitrekenen.
Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 22 augustus 2011
 Re: Wortels vierkantsvergelijking 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3