De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Afgeleiden

Hallo, ik heb morgen mijn examen wiskunde en ik stootte net op een oefening die ik niet helemaal meer begrijp.
"In welke punt is de raaklijn van f(x)=lnx evenwijdig met de opgegeven rechte a?"
a) a: y = x
b) a: y = 4x

De oplossing van a is (1,0) en de oplossing van b is (1/4,ln1/4).
Ik weet alleen niet meer hoe ik hieraan kom ..
Bij a stond er wel iets van 'de rico van de raaklijn = 1"
= f'(x) = 1
= 1/x = 1
= x = 1
Maar hoe kom ik dan aan b?

Het is echt dringend want morgen heb ik mijn examen van wiskunde :s
Alvast bedankt !

Femke
Overige TSO-BSO - maandag 13 juni 2011

Antwoord

Als y=4x evenwijdig is aan een raaklijn van f(x)=ln(x) dan moet de afgeleide van dat punt van die raaklijn gelijk aan 4 zijn. De richtingscoëfficiënt dus.

1/x=4
x=1/4

Invullen geeft (1/4, ln(1/4)).

Binnen 8 minuten! Dat kan toch allemaal maar...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 13 juni 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3