De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Het gewicht van zakken potgrond

Ik begrijp de stapjes niet om tot het antwoord te komen in de volgende vraag: 'Het gewicht van zakken potgrond is normaal verdeeld met een gemiddelde van 20 kg en een standaarddeviatie van 0,8 kg. Hoeveel procent van de zakken zal een gewicht tussen de 18,4 en 20,8 kg hebben?'

Als ik een tekening maak, dan lukt het mij om het gemiddelde en de standaarddeviatie erin aan te geven. Verder weet ik dat die 18,4 komt van m-2s. Dus in feite wil je de hoeveelheid hebben tussen 18,4 en 20,8. Het antwoord moet 79% zijn..maar daar kom ik niet op als ik de percentages bij elkaar optel (13,5+34+34=81,5%)

Sinem
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 24 mei 2011

Antwoord

De vuistregels kan je vinden op 4. Normale verdeling
Ik zou ook denken: (16-2,5)+34+34=13,5+34+34=81,5% inderdaad. Dus helemaal goed toch?

Waarschijnlijk heeft de 'bedenker' van 79% per abuis 16%-5%=11% gedaan en is zo op 11%+68%=79% gekomen. Maar dat klopt niet want er zit inderdaad 2,5% onder die grens van twee keer de standaarddeviatie onder het gemiddelde. Dus 't is een begrijpelijk vergissing.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 24 mei 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3