De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Voorschrift bepalen

Hallo,

Ik zit met een klein probleempje we moesten voor de volgende rij: -1,2,-3,4,-5 een expliciet en een recursief
voorschrift vinden.

Ik heb vernomen dat de opl zijn:

recursief: un + 1 = - (n+1) / n . un

expliciet: un = (-1)n . n

Ik snap echter niet zo goed hoe men aan deze voorschriften komt ...
Zou iemand en woordje uitleg kunnen geven?

danku

van br
2de graad ASO - zondag 15 mei 2011

Antwoord

De expliciete versie is het makkelijkst te zien.

De rij 1,2,3,4,5 is makkelijk, want dan geld u(n) = n. Je ziet ook dat de tekens om en om negatief en positief zijn. Dit kun je uitdrukken als (-1)n. Bij elkaar krijg je dan u(n)=(-1)n·n

De recursieve formule kun je dan bijvoorbeeld vinden door u(n+1)/u(n) uit te rekenen, waarbij je de expliciete formule gebruikt. Lukt dit zo?

Bernhard
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 15 mei 2011
 Re: Voorschrift bepalen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3