De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Zwaartelijn

 Dit is een reactie op vraag 64910 
hoe moet je die vergelijking dan bepalen?

Lise V
2de graad ASO - woensdag 4 mei 2011

Antwoord

Beste Lise,
Stel M is het punt met coordinaten (p,q).
De richtingscoefficient (hellingsgetal) a van de lijn door A en M kan je dan berekenen met a=(yA-yM)/(xA-xM)= (5-q)/(0-p).
Dat betekent dat de zwaartelijn te beschrijven is met: y=ax+5, want dan gaat die lijn door A(0,5) en ook door M.

Voor een ander voorbeeld waarbij de vergelijking moet worden opgesteld van een rechte lijn door twee gegeven punten zie:
show3archive.asp?id=13789
Zo duidelijk?
groeten,
Lieke.

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 5 mei 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3