De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Woorden maken

Wat is de kans dat je met drie van vier willekeurig gekozen letters uit het woord 'vriend' het woord 'den' kan vormen?
Men doet dit: 3/6·2/5·1/4·4nCr1, maar ik snap niet waarom...

D
2de graad ASO - zondag 27 februari 2011

Antwoord

Misschien lukt het langs een andere weg beter.

Je wilt in elk geval de 3 letters d, e en n kiezen en daarna nog een vierde, maar de volgorde waarin je dat doet, is onbelangrijk.
De kans dat je als eerste de d trekt, is 1/6.
De kans daarna de e te trekken, is 1/5.
De kans daarna de n te trekken, is 1/4.
De kans daarna een v, r of i te trekken, is 3/3 (= 1 = 100%).

Zoals gezegd: de volgorde waarin je deze 4 letters trekt, doet niet ter zake. Als je de letters d, e, en n maar te pakken hebt, kun je het woordje den maken.
Je kunt 4 letters op 4! = 24 manieren rangschikken, dus je hebt 24 manieren om je viertal te kiezen.
Zo kom je aan 1/6 . 1/5 . 1/4 . 3/3 . 24 = 1/5

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 28 februari 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3