De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Basis van Fibonacci-ruimte

Beschouw de Fibonacci-ruimte
S={f:$\mathbf{N}$-$>\mathbf{R}$|f(n+2)=f(n+1)+f(n) voor alle n in $\mathbf{N}$}
Bedenk nu een basis van S (en bewijs ook dat dit een basis is)
Wat is de dimensie van S?

Ik weet dat de dimensie van S gelijk is aan het aantal elementen in de basis, maar ik kan geen basis vinden.
Ik zat zelf te denken aan {(0,1,1,2,3,...) , (1,1,2,3,5,...)}
Maar ik kan niet bewijzen dat dit een basis is. Naar mijn idee moet je dan alpha1·1e element basis + alpha2·2e element basis = 0 aantonen. En het opspansel moet in S liggen. Graag zou ik van jullie wat hulp willen.

Tom
Student universiteit - dinsdag 30 november 2010

Antwoord

Hallo Tom,
Die twee elementen die je aangeeft vormen een basis.
Maar handiger is: (1,0,1,1,2,...) en (0,1,1,2,3,...)
Want dan is ieder element van S direct te scrijven als lineaire combinatie van deze twee.
Bv (5,3,8,11,...) = 5 maal de eerste plus 3 maal de tweede.
Dus heel S wordt opgespannen.
Klaar
mvg JCS

JCS
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 1 december 2010



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3