De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Hoe bereken ik van deze functie de inverse?

 Dit is een reactie op vraag 63057 
Beste Kevin,

De stappen die ik moet toepassen om tot de inverse te komen weet ik, maar het gaat echt om het bepalen van een inverse functie die een goniometrische identiteit bevat. Het bepalen van de inverse van bv. een exponentiele functie zoals f(x)=2x3-5 = f-1(x)=3Öx/2+5/2 is geen probleem, maar op de een of andere manier lukt het mij niet bij de functies die ik in mijn eerste vraag aangaf.
Ik probeer nu al een paar dagen naar een oplossing te zoeken en ik neem aan dat ik wat over het hoofd zie. In jouw voorbeeld is helaas het teken voor arcsin weggevallen, is het misschien een wortelteken? Ik zou het erg waarderen als je een van de functies die ik in mijn eerste vraag in stappen kunt oplossen. In ieder geval al bedankt voor de snelle reactie. ;) Het is helaas nog niet echt duidelijk ..

Groeten!

Jurgen
Student universiteit - donderdag 9 september 2010

Antwoord

Jurgen,

Het teken in het vorige antwoord is inderdaad een wortelteken. (Bij mij wordt het wel goed weergegeven)

Om op je vraag terug te komen. De inverse van de eerste functie die je geeft wordt als volgt gevonden:

f(x)=y=8tan(2x+5)
= y/8=tan(2x+5)
= arctan(y/8)=2x+5
= arctan(y/8)-5=2x
= [arctan(y/8)-5]/2=x

En de inverse is gevonden. Niet zo moeilijk toch?

Mvg

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 10 september 2010



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb