De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Gooien met twee dobbelstenen

Met twee dobbelstenen kan je 2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 of 12 gooien. Zijn de kansen hierop even groot? Gooi je net zo vaak 12 als 7? Hoe verschillen die kansen ?

Roos
Leerling bovenbouw vmbo - maandag 5 mei 2003

Antwoord

Een handig hulpmiddel voor vragen over twee dobbelstenen is deze tabel:



In de tabel staan alle mogelijkheden om met twee dobbelstenen (blauw en rood) te gooien. In de vakjes staat dan het totaal aantal ogen. Zoals je ziet zijn er 36 verschillende manieren om met twee dobbelstenen te gooien. Je ziet ook dat er meer manieren zijn om 7 te gooien dan manieren om 12 te gooien. Dus...!?

Voorbeeld
Bij een spelletje met twee dobbelstenen kijk je naar het product van het aantal ogen. Als je een drie en een vier gooit is de uitkomst 3·4=12.
  1. Hoe groot is de kans op uitkomst 12?
  2. Hoe groot is de kans dat de uitkomst minder dan 9 is?
Uitgewerkt

  1. Er voldoen 4 mogelijkheden van de 36. De kans is gelijk aan $\eqalign{P(X=12)=\frac{1}{9}}$
  2. Er zijn 16 vakjes goed van de 36. $\eqalign{P(X\lt9)=\frac{4}{9}}$
Nou jij weer!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 5 mei 2003



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb