De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vitruviusman

Beste,
voor het vak wiskunde bestond de onderzoekscompetentie uit: het gaan meten van de armlengte & lichaamslengte ; dit alles dan gaan vergelijken met de theorie van Da Vinci (Vitruvisuman - waarbij armlengte = lichaamslengte).
Da Vinci had dus besloten dat y = x
Met mijn gedane meetresultaten, kom ik aan y = ax+b (lineair verband dat bestaat tussen de twee).

Uiteindelijk kunnen we dus concluderen dat Da Vinci ongelijk had, of niet?

Met vriendelijke groeten

lorem_
3de graad ASO - zaterdag 29 mei 2010

Antwoord

U bedoelt: x is maximale afstand tussen linker- en rechtermiddelvingertop bij horizontaal uitgestrekte armen, y is lichaamslengte?

Als men voor een lineair regressiemodel y=a·x+b de coëfficiënten a en b schat, na een groot aantal waarnemingen te hebben gedaan, dan zal wellicht blijken dat a niet precies 1 is en/of b niet precies 0.
Misschien ligt 1 zelfs niet binnen een redelijke foutmarge voor a, noch 0 voor b. Ik weet niet of dit al eens onderzocht is.
Je vindt wel verwante statistische onderzoeken door googelen met "arm span length regression".

Je kunt ook statistisch onderzoek doen naar het verband tussen wat mensen mooi vinden en deze ideale afmetingen. Wellicht zullen mensen de ideale afmetingen mooier vinden dan afwijkende afmetingen.

Zie De Vitruviusman van Leonardo da Vinci

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 14 juni 2010



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3