De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Afgeleide van goniometrische functie

hallo,

Ik weet niet hoe ik de volgende functie moet afleiden:

cos(x) + (cos(x)/sin(x))??

Wat ik wel weet is:
tan(x)= sin(x)/cos(x).

maar in mijn geval is de breuk het omgekeerde.
Hoe kan ik te werk gaan??

gr.

Anna
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 3 april 2010

Antwoord

De afgeleide van $
{{\cos (x)} \over {\sin (x)}}
$ kan je uitrekenen met de quotiëntregel.
Zie 5. Quotiëntregel

Dus:
$
\eqalign{
& y = {{\cos (x)} \over {\sin (x)}} \cr
& y' = {{ - \sin (x) \cdot \sin (x) - \cos (x) \cdot \cos (x)} \over {\sin ^2 (x)}} \cr}
$
..enz...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 3 april 2010



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb