De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Uitwerkingen breuksplitsen

Ik wilde graag weten wat de uitwerkingen waren als je de volgende breuken splitst:
(x4-5)/(x4-1)

bart o
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 16 maart 2010

Antwoord

Volgens 4. Eerst wegdelen eerst wegdelen:

$
\Large {{x^4 - 5} \over {x^4 - 1}} = {{x^4 - 1 - 4} \over {x^4 - 1}} = 1 - {4 \over {x^4 - 1}}
$

Het tweede stuk kan je dan breuksplitsen:

$
\Large {4 \over {x^4 - 1}} = {A \over {x - 1}} + {B \over {x + 1}} + {{Cx + D} \over {x^2 + 1}}
$

Zie 2. Iets moeilijker voorbeeld voor een vergelijkbaar voorbeeld.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 16 maart 2010



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3