De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Populatieproportie

eind februari waren 2 408 456 van de 10 396 421 belgen jonger dan 20 jaar. de populatieproportie van de groep 0-19jarigen is dus 2 408 456 / 10 396 421 = 0,232

er worden 10 000 EASen van 250 Belgen genomen. Hoeveel probcent daarvan zal een steekproefproportie ^p opleveren die 0,02 of meer boven de populatieproportie ligt ?

ik was zo begonnen.
sigma = (0,02*0,98/250)^0,5 = 0,009
^p = p / n = 0,02 = p/ 250 = p = 5

ik heb zo het gevoel dat dit op niks slaat en mij ook nergens toe zal leiden.
kan je mij aub een opstapje geven zodat ik verder kan.

alvast bedankt

jinthe
3de graad ASO - maandag 1 maart 2010

Antwoord

Bereken bij een steekproef van 10.000 de kans dat de steekproeffractie p0,252 en dat p0,212. Deze kansen tel je op en vermenigvuldig je met 100%.
Daarbij gebruik je een normale benadering met m=0,232 en s=Ö(0,232×0,768/10.000). Omrekenen naar aantallen gaat ook.

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 6 maart 2010
 Re: Populatieproportie 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb