De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Resultatenrekening

Eén goedemiddag, deze zaterdagmiddag,
Ik heb een vraag over een resultatenrekening.
Voor een groenvoorzieningbedrijf was de opdracht om de resultatenrekening te analyseren om te kijken waarom er verlies werd gemaakt.
Om een beeld te krijgen heb ik de kosten als percentage van de omzet neergezet en die vergeleken met de branchegemiddelden (BG) uit de groenvoorziening (afkomstig van CBS)
Het ziet er als volgt uit:

Netto omzet 2008: € 523.892

Kosten grond en hulpstoffen: €177.253 = 33,8% van netto omzet. Branche gemiddelde = 35,6%

Personeelskosten: €172.063 = 32,8% van netto omzet. BG = 29,9%

Overige bedrijfskosten: €57.857 = 11% van netto omzet. BG =
15,4%

Kosten uitbesteed werk: €185.883 = 35,5% van netto omzet. Branchegemiddele is niet te vinden.

Som bedrijflasten: €594.964

Verlies: €71.072 = 13,6% van omzet

Branchegemiddelde maakt een winst van 15,4% op de omzet

Mijn vraag is hoe het kan dat bijna alle kosten (behalve personeelkosten) van dit groenvoorziening bedrijf lager zijn dan branchegemiddelden en toch zo'n slecht resultaat is.

Of zou het kunnen dat dit te maken heeft met uitbesteed werk waardoor de omzet een stuk hoger lijkt?

Of kan het nog aan andere bedrijfseconomische liggen?

Ik hoop dat iemand hier iets mee kan!

Groetjes

Bart

Bart
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 16 januari 2010

Antwoord

Ten eerste zijn je personeelskosten al hoger dan in de branche. Ten tweede: de kosten uitsteed werk moeten uiteraard ook meegenomen worden. Je zou voor je eigen bedrijf op grond van de kostenverhouding ook kunnen zeggen dat je daarmee in verhouding een omzet genereert van 64,5% van € 523.892.

Conclusie de kosten uitbesteding zijn te hoog. Maar ook je eigen kosten voor uitvoering werkzaamheden zijn te hoog. Die kosten zullen omlaag gebracht moeten worden. Wellicht efficienter werken in combinatie met meer werk aantrekken en/of minder uitbesteden.

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 18 januari 2010



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3