De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Derde macht breuksplitsen

 Dit is een reactie op vraag 61375 
Ik heb wat vragen over de eind uitkomst van dit vraagstuk:
Geheel in overeenstemming met Wolfram Alpha vind ik ook:
f(x) = Int [x/x3 + 1)], x van +1 tot + oneindig als volgt:
[(/6)ln(x2-x+1)-(1/3)ln(x+1)+ {(sqr 3)}arctan{(2x-1)/sqr 3}], x van +1 tot + oneindig=
(- oneindig + pi/{(2)sqr 3}) -(o,231049060 + pi/ {(6)sqr 3)=
pi/{(2) sqr 3 - pi/{(6)sqr 3 + 0,231049060=
1/9 (sqr 3 .pi) +1/9 ln 8 = 0,835649 ...
Twee vragen:
Mag men die negatief oneindig weglaten omdat het een zeer klein bedrag betreft?
Hoe zet je 0,231049060 ... om in 1/9 ln 8?
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwoord.

Johan
Student hbo - dinsdag 12 januari 2010

Antwoord

Beste Johan,

Je notatie is me helaas niet helemaal duidelijk, hier en daar lijkt ook iets te ontbreken of is het gebruik van je haakjes/accolades wat vreemd.

Als je de correcte primitieve hebt (ook te controleren met bijvoorbeeld Wolfram|Alpha), neem je deze tussen de grenzen 1 en k. Neem in die uitdrukking de limiet voor k naar oneindig.
Dit resulteert in eindig getal, het is niet dat "-oneindig" verwaarloosbaar is. Dat is overigens niet "zeer klein" in de zin dat het bijna 0 is (klein in absolute waarde), maar "heel erg negatief" (willekeurig groot in absolute waarde, maar negatief).

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 12 januari 2010
 Re: Re: Derde macht breuksplitsen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3