De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Splitsen in partieel breuken

 Dit is een reactie op vraag 61255 
bedankt

dus dan moeten we als volgt splitsen:
= A/x + Bx + C/x2+1 + D/(x2+1)2

A
Student universiteit België - zaterdag 2 januari 2010

Antwoord

Beste Ali,

Let wel op met haakjes, a+b/c+d is iets anders dan (a+b)/(c+d). Verder klopt je voorstel, behalve de laatste term: ook dat moet Dx+E zijn want de noemer is kwadratisch met negatieve discriminant, tot een natuurlijke macht.

Je kan dan je algemene methode volgen, of het kan een stuk sneller als je dit 'trucje' inziet. Even prutsen met de teller:

x4-x2+1 = x4+2x2+1-3x2 = (x2+1)2-3x2

De splitsing volgt dan onmiddellijk (A = 1, D = -3, de rest 0).

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 2 januari 2010



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3