De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

In de stad Graz in Oostenrijk

In de stad Graz in Oostenrijk werden in een jaar 3124 jongens en meisjes geboren, namelijk 1493 meisjes en 1631 jongens. Onderzoek of het "waar" is dat er in het algemeen iets meer jongens dan meisjes worden geboren.

Ik neem voor H0: p=0,522 (1631 jongens gedeeld door 3124 totaal) en voor H1: p=0,478 (1493 meisjes gedeeld door het totaal) Welke waarde moet ik nu nemen voor a?
Stel ik neem a=0,1, hoe dan verder?

Alvast bedankt

Hans K
Iets anders - maandag 21 december 2009

Antwoord

H0:p=0,5
H1:p0,5

X:aantal jongens
X~binomiaal verdeeld met n=3124 en p=0,5 (onder H0)
X·:normale benadering met continuiteitscorrectie met m=1562 en s=28
Gevraagd: P(X1631.5)
P(X1631.5)0,06
Zonder vermelding van a kies je meestal a=0,05. De toets is éénzijdig. Er is geen reden om H0 te verwerpen.

Zie ook 4. Werken met de normale verdeling

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 21 december 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3