De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Flessen vullen

Hallo,

Ik maak een fout in mijn oefening en ik zie niet goed waar. Kan u aub eens kijken en misschien mij helpen?

In een fabriek worden flessen automatisch gevuld. De inhoud is normaal verdeel rond de inhoud waarop de machine wordt in gesteld. De standaardafwijking is 5 cc. De machine moet nu zo worden ingesteld dat 90% van de flessen een inhoud heeft van minsten 500 cc. Op welke inhoud moet de machine ingesteld worden?

p( X=500) = 0,9
1-P(x500) =0,9
1-p(z(500-µ)/5)=0,9
p(z (500-µ)/5) =0,1
via tabel van normaalverdeling dan opzoeken
500-µ / 5 = ???
en dat vind ik dan niet omdat geen goede waarde in mijn tabel vind.

dus probeerde ik
p( X500) = 0,9
p(z (500-µ)/5) =0,9
500-µ=5*1,29
µ=493,55

dit klopt dan ongeveer
maar ipv 493,55
zou het 506,55 moeten zijn ( dus in de +6,55 ipv -6,55)

waar loopt het fout in mijn redenering ?

jurgen
3de graad ASO - maandag 14 december 2009

Antwoord

Eerst maar 's een tekening zou ik denken:

q61116img1.gif

Dit probleem en de oplossing staat beschreven op Een soort overzicht (de vijfde van boven).

Zou het dan lukken? Je moet niet moeilijker doen dan nodig, zeg ik altijd maar.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 14 december 2009
 Re: Flessen vullen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3