De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Statistiek

Stel dat je met 92% zekerheid een gemiddelde gewicht wilt schatten met een foutenmarge van 0,8 kilo. Uit een eerdere studie blijkt dat de standaarddeviatie in d populatie 6 kilo is. Geef de benodigde steekproefgrootte in gehele getallen.

Wietsk
Student universiteit - zondag 6 december 2009

Antwoord

De z-waarde die hoort bij 92% betrouwbaarheid (tweezijdig) is gelijk aan 1,75. Je weet dat de standaarddeviatie in de steekproef met een omvang van n gelijk is aan $
\large {6 \over {\sqrt n }}
$. Nu geldt: $
1,75 \cdot {6 \over {\sqrt n }} = 0,4
$. Daaruit laat zich n wel berekenen.

Ik ben er vanuit gegaan dat de foutenmarge het gehele interval betreft. Dus links en rechts 0,4. Ik weet niet helemaal zeker of dat klopt, dus zoek dat nog even op!

Lees je ook een keer de spelregels?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 8 december 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3