De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Binomiaal verdeling

Hallo,

Ik ben bezig met statistiek oefeningen te maken, maar ik geraak niet verder. kunnen jullie mij eventueel helpen aub?

De ELISA-test werd medio de jaren '80 ingevoerd om bloed te testen op antilichamen die wijzen op de aanwezigheid van het AIDS-virus.
Wanneer besmet bloed wordt getest geeft ELISA een positief resultaat in 98 percent van de gevallen. Stel dat 20 bloedstalen alle besmet zijn.
1) Wat is de kans dat ELISA alle gevallen zal ontdekken?
2) Wat is de kans dat meer dan 2 van de 20 stalen de test doorstaan?

1) X~B(20,0.98)
(20) . 0,9820.(1-0,98)20-20
(20)
=0,667

Maar ik heb geen idee hoe ik moet beginnen aan de tweede vraag. Kunnen jullie mij aub op weg helpen?
Groetjes

Sielke
Student universiteit België - woensdag 11 november 2009

Antwoord

X:aantal stalen dat de test doorstaat
X~binomiaal verdeeld met:
n=20
p=0,02
Gevraagd: P(X2)

P(X2)=1-P(X2)

Of met je GR:
1-binomcdf(20,.02,2)0,007

Met alleen de formule kan je ook gebruiken dat:
P(X2)=P(X=0)+P(X=1)+P(X=2)
Dat zou ook nog wel gaan...

ps
De kans bij a. afgerond geeft ongeveer 0,668.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 11 november 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3