De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Toetsen van hypothesen

Bij de gebruikelijke aanpak van een ziekte geneest 60% binnen een week. Er wordt een nieuw middel uitgeprobeerd met 30 patiënten. Noem de kleinste uitkomst (aantal genezingen binnen een week) die significant beter is dan de gebruikelijke aanpak, bij een significantieniveau van 0,01.

Kan iemand mij uitleggen hoe ik dit moet doen, ik word er flink gek van. Ik snap niet wat ik fout doe, op dit moment heb ik ingevuld staan bij inverse normal:

Tail: Central
Area: o,6
$\sigma$: $\sqrt{ }$30=5.477
$\mu$: 18=30·0,6

Alvast bedankt voor de hulp!

Robin
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 21 juni 2009

Antwoord

Je hebt vast niet geleerd om dat zo op te schrijven. Dus dan maar zo:

H0: p=0,6
H1: p$>$0,6
Toetsingsgrootheid aantal: genezen patienten
X~binomiaal verdeeld met:
n=30
k:aantal successen
$\alpha$=0,01
Eenzijdig!

Gevraagd: Wat is 'k' zodat P(X$\geq$k)$\leq$0,01 onder H0.

...en dan pas kan je aan de slag met je GR. Dat zal, zo te zien, wel een CASIO zijn...

Nog maar een keer proberen dan?

Zie eventueel ook Voor de CASIO.....

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 21 juni 2009
 Re: Toetsen van hypothesen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3