De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hypothesetoetsen

En vulmachine vult koffiepads. Een te laag gewicht van 5% wordt nog toegestaan. In een steekproef naar 10 pakken met 28 pads die 194 g. wegen blijken 15 pads een te laag gewicht te hebben. Stel een hypothesetoets op en neem a = 0,05.

H0 = 5% lijkt me

H1 = 15/280

Hoe moet ik nu verder? In het boek stellen ze een schema op met P(B 3I p = 0,1) bij p = 0,1 dus.

Koen
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 15 mei 2009

Antwoord

Je hebt 280 pads waarvan er 15 een te laag gewicht hebben. Bij 5% toegelaten zou je bij 280 pads maximaal 14 pads met een te laag gewicht mogen vinden. De vraag is nu wat de kans is dat als p=0,05 (H0) en n=280 dat je dan 15 of meer vindt. Als die kans kleiner is dan 0,05 dan kan je H0 verwerpen.
Conclusie?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 22 mei 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3