De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Binomiale kansverdeling

P(X15)=1-P(X15)=1-0.9992=0,0008

Ik heb deze uitleg van u gekregen, maar ik wilde graag weten hoe je bovenstaande uitrekent tot de oplossing 0,0008. Ik doe een zelfstudie en weet nog niet hoe ik de rekenmachine moet bedienen voor dit soort berekeningen.
Kunt u me uitleggen hoe ik P(X15)=1-P(X15)= uit het hoofd bereken. Alvast bedankt.

Manon
Iets anders - vrijdag 17 april 2009

Antwoord

De gedachte het uit je hoofd te willen berekenen, moet je echt verwerpen. Het kan natuurlijk wel, maar trek er dan wel eventjes een behoorlijke tijd voor uit.
Met de machine, naar ik aanneem een TI-exemplaar, gaat het als volgt.
Boven de knop met het opschrift VARS staat DISTR (verdelingen). In dit Distr-menu tref je ergens onderaan de keuze BinomCdf aan.
Je krijgt de gewenste kans nu door BinomCdf(30,0.25,15) in te tikken.
Dit commando telt in één keer alle kansen van 0 t/m 15 'successen' op.
Andere types machines hebben dit soort commando's ook aan boord en, als je nog lekker ouderwets wilt zijn, dan zijn er zelfs tabelboekjes voor.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 17 april 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3