De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rode en blauwe knikkers

Een vaas bevat een groot aantal rode en blauwe knikkers in de verhouding 1:3. Hoeveel knikkers moet men nemen opdat de kans op minstens 1 rode knikker groter is dan 90%?

Ik denk dat deze binomiaal verdeeld is X~Bin(x,1/3)
Dan stel E(X)= 1/3·x=0.90 Þ x=3

Maar de oplossing is 9. Kan iemand mij helpen? Alvast bedankt!

SP
3de graad ASO - zaterdag 28 maart 2009

Antwoord

De verdeling is (bij benadering) binomiaal verdeeld met:
p=1/4 Even opletten dus...!
n=?
Er geldt:
P(X1)0,90

Dat betekent:

P(X1)=1-P(X=0)0,90
P(X=0)0,10

Met: q58809img1.gif geeft dit q58809img2.gif

Dus nu n bepalen zodat aan de voorwaarde voldaan is. Zou dat lukken?

Met verwachtingswaarde heeft het dus weinig te maken.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 28 maart 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3