De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Substitutiemethode

er zijn 2 sommen maar in mn boek staan die dus zo:

{2x+9y=5
{-x-4y=2

dit is een som en die moet k oplossen met de distributiemethode en k moet zo erachter komen wat x en wat y is en k kom steeds verkeerde antwoorde uit!!!
en er is nog een som:

{-5x+2y=7
{x-3y=7

emma t
Overige TSO-BSO - maandag 16 maart 2009

Antwoord

Beste Emma,
Je hebt steeds twee vergelijkingen met twee onbekenden, x en y. In de meeste gevallen kan je dan een oplossing bepalen.
Bet de substitutie methode kies je een van die vergelijkingen en herschrijf je die zo dat je bijvoorbeeld krijgt x=..., of y=....
Dan kan je die x of y in de tweede vergelijking invullen en berekenen.
2x+9y=5 en -x-4y=2.
Met de tweede kan je schrijven: x=-4y-2.
Invullen in 2x+9y=5 geeft: 2(-4y-2)+9y=5
-8y-4+9y=y-4=5, dus y=9.
Invullen in x=-4y-2 geeft x=-4·9-2=-38.
Controle:2·-38+9·9=5 klopt en -(-38)-4·9=38-36=2 klopt.

Wat je met distributie methode bedoelt weet ik niet.
Zou je nu de tweede vraag zelf kunnen?
Succes, Lieke.

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 16 maart 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3