|
|
\require{AMSmath}
Re: Re: Omvorming tot k sin (x-c)
hmm, ik neem aan dat dit zo duidelijk als iets is, maar ik zie het niet... :-(.sorry. ik zie niet waar de 1/5 vandaan komt. de a in tga, is dat tgx of tgc, want ik heb nooit een a gebruikt. bgtan komt in mijn boek pas voor in het volgende hoofdstuk, dus dat snap ik sowieso nog niet. maar er staat wel tanc=12/5. als ik verder zou rekenen, zou ik het nu zo doen: k.cosc=-5+12tgx+(k.sinc.cosx)/sinx -ksinc=-5tgx+12-(k.sinx.cosc)/cosx ... maar dit zal wel niet kloppen bedankt.
Aniek
3de graad ASO - vrijdag 6 maart 2009
Antwoord
Aniek, Je hebt gelijk.Die 1/5 moet 5 zijn.We beginnen opnieuw. f(x)=12cosx-5sinx=5(12/5 cosx-sinx).Stel nu tga=12/5,dus a is een hoek.We krijgen nu f(x)=5(tgacosx-sinx)=5(sinacosx/cosa-sinx)= =5(sinacosx-cosasinx)/cosa= -5/cosa(sinxcosa-cosxsina)=(-5/cosa)sin(x-a). Omdat tga=12/5 is cosa=5/13,dus k= -5/cosa=-13.Je krijgt dus f(x)=-13sin(x-c) met c=cotg12/5=1,176. Laten we een voorbeeld nemen:Stel x=1/3p.Dan is f(p/3)=12cosp/3-5sinp/3=1,66987 en met de oplossing f(p/3)=-13sin(1/3p-1,176)=1,6698.Klopt dus aardig.
kn
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 6 maart 2009
|
|
klein |
normaal |
groot
home |
vandaag |
bijzonder |
twitter |
gastenboek |
wie is wie? |
colofon
©2001-2021 WisFaq - versie IIb
|