|
|
\require{AMSmath}
Voetbalkaartjes
Hallo
Nu met de geweldige voetbalkaartjes-actie bij Albert Heijn, kwam ik op het idee om uit te rekenen wat het verwachte aantal pakjes is voordat de verzameling compleet is.
Per pakje zitten 5 voetbalkaartjes Er zijn in totaal 270 kaartjes We gaan er voor het gemak vanuit dat alle kaartjes gelijkmatig verdeeld zijn over de pakjes Er zijn oneindig veel pakjes in voorraad Kaartjes worden niet geruild
Ik heb geen idee hoe ik dit probleem aan moet pakken, of welke verdeling ik kan gebruiken hiervoor. Ik begrijp dat je een stochast X moet gebruiken die staat voor het aantal kaartjes dat je nodig hebt om de verzameling compleet te maken (x $\in$[270, $\infty$).
Kunt u me op weg helpen hoe de kans is gedefinieerd voor X=x?
Alvast bedankt ;)!
P.s. met een simulatie kwam ik op een verwachtingswaarde van 333 pakjes voordat de verzameling compleet is.
Stefan
Student universiteit - zaterdag 31 januari 2009
Antwoord
Zij Ki het aantal kaartjes dat je moet pakken om het ie nieuwe kaartje te krijgen. Dan Ktotaal = K1+K2+............+K270 En dan ook EKtotaal = EK1 + EK2 + ........... + EK270 Waarbij EK37 het verwachte aantal kaartjes is dat je moet pakken wanneer je al 36 verschillende hebt en de 37e moet vinden. De kans op een goed kaartje bedraagt dan (270-36)/270 en de verwachtingswaarde van het aantal trekkingen voor dit nieuwe kaartje is dan ............
Misschien lukt het hiermee
Met vriendelijke groet JaDeX

|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 1 februari 2009
|
|
klein |
normaal |
groot
home |
vandaag |
bijzonder |
twitter |
gastenboek |
wie is wie? |
colofon
©2001-2021 WisFaq - versie IIb
|