De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ribben, hoekpunten en zijvlakken berekenen

Hallo,

Ik heb woensdag een tentamen over platonische lichamen, maar een paar dingen zijn mij nog niet duidelijk. Kunt u mij vertellen wat je moet doen om de ribben, hoekpunten en zijvlakken te berekenen van een figuur. Zijn daar bepaalde formules voor, en zo ja, welke?

Ik hoor graag van u.

Vr.gr.

Andrea
Student hbo - maandag 12 januari 2009

Antwoord

Het handigst is om de betekenis van de namen te onthouden en te weten uit welke regelmatige veelhoeken het lichaam is opgebouwd.

Dodecaëder = twaalfvlak (vijfhoeken)
Hexaëder (kubus) = zesvlak (vierkanten)
Icosaëder = twintigvlak (driehoeken)
Octaëder = achtvlak (driehoeken)
Tetraëder = viervlak (driehoeken)

Als je dat weet volgt de rest vanzelf. Bijvoorbeeld het twintigvlak. Twintig driehoeken betekent 60 zijden. Dat zijn dan 30 ribben. Twintig driehoeken betekent 60 hoekpunten van de veelhoeken. Er komen steeds 5 driehoeken bij elkaar. Dat zijn dan 12 hoekpunten van het lichaam.

Ik vind zelf dit plaatje altijd wel handig:



Op Platonische lichamen kan je meer vinden over de platonische lichamen. 't Is waarschijnlijk aan de late kant, maar misschien heb je er nog iets aan.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 14 januari 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3