De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kwadraat afsplitsen met 6e macht

Hallo,

Ik ben bezig met kwadraat afsplitsen en weet hoe dit werkt met x tot de 2e macht. En ook als er een getal voor staat. Dit is hier ook al vermeld op de website maar mijn vraag heb ik nergens kunnen vinden.

Het gaat over het volgende:
x6-11x3=12 Hierbij staat boven geschreven (stel y = x2)
Antwoord = -1 en 3Ö12
Hoe los ik dit op? Moet ik meerdere keren kwadraat afsplitsen? Of andere manier?

Veel dank.

Herman
Student hbo - zondag 7 december 2008

Antwoord

Overstappen op y=x3 zou hier een mogelijkheid zijn. Je krijgt dan een kwadratische vergelijking in y.

y2-11y=12
y2-11y-12=0

Hier ligt dan echter 'ontbinden in factoren' meer voor de hand.

y2-11y-12=0
(y-12)(y+1)=0
y=12 of y=-1

En dan weer terug....

x=3Ö12 of x=3Ö(-1)=-1

Uiteraard kan je zoiets ook doen zonder over te stappen op een andere variabele.

x6-11x3-12=0
(x3-12)(x3+1)=0
Enz...

Zie ook
2. Tweedegraads vergelijkingen oplossen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 7 december 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3