De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Gebroken getal (binaire)

 Dit is een reactie op vraag 52674 
Maar nu andersom, je hebt bijvoorbeeld 34.0 en deelt dit door 5.0. Hoe wordt dit door de computer binair weergegeven?
Dus echt met eenen en nullen "1" en "0".

Peter
Iets anders - zondag 23 november 2008

Antwoord

34/5=6.8 (tientallig)=
4+2+1/2+1/4+1/32 en zo nog een boel, dus
34/5 (tientallig)=110.11001....(binair)
Een wat langere uitwerking is: 110.1100110011001100110011001100110011001100110011....
Zoals je ziet gaat deze uitwerking repeteren, dus een computer kan dit niet exact weergeven als een binair getal.
Vandaar dat berekeningen met zogenaamde floating point variabelen vaak niet helemaal exact zijn.
Bovendien gebruiken computers voor floating point variabelen ook nog een aantal bits om het teken en de grootte van het getal weer te geven. Hoe dat precies is geregeld hangt van de betreffende implementatie van floating point variabelen af. (Daar zijn er meer van maar dat hoort m.i. niet op Wisfaq thuis).

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 23 november 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3