De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Reeel en imaginair deel van complex getal en som van twee complexe getallen

Beste allemaal,

Ik ben al een tijdje bezig met een som waar ik maar niet uit lijk te komen.
Het betreft de complexe getallen
a=-1+i en ß=1\(1-i) waarvan de volgende gegevens gevraagd zijn; Re(ß), Im(ß) en a + 2b.
De gegeven antwoorden zijn 1/2, 1/2 en 2i.
Ik kom maar niet op deze oplossingen, wie kan mij helpen?

Nick E
Student universiteit - maandag 10 november 2008

Antwoord

Een standaardtruucje om van complexe getallen in noemers af te geraken: vermenigvuldig teller en noemer met het complex toegevoegde van de noemer. (Probeer na te gaan waarom dit altijd werkt!)
In dit geval krijg je dus ß = 1/(1-i) = (1+i)/[(1-i)(1+i)] = (1+i)/2. De vraagjes kan je nu zelf wel vinden.

cd
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 10 november 2008



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb