De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Vergelijking met een negatieve exponent oplossen

 Dit is een reactie op vraag 57004 
Tom, ten eerste bedankt voor je snelle antwoord.
Ik geloof wel dat ik je kan volgen, al zou ik het denk ik niet zelf kunnen uitvinden. Is dat dan eigenlijk x-2 *x1 en y/3+20z tot de 1 * y/3+20z tot de -1 ?
Maar met de x2 weet ik wel dat je dan de wortel zal moeten nemen van beiden. X2 wordt dan x en de andere kant wordt dan Ö1/(y/3+20z)

Bianca
Student hbo - zondag 2 november 2008

Antwoord

Beste Bianca,

Je zou het in één keer kunnen doen, als je deze eigenschap van exponenten kent: (xa)b = xab.

Je had x-2 en omdat je wil oplossen naar x, zoek je b zodat

(x-2)b = x-2b = x

Dat kan als -2b=1 dus b=-1/2. Met andere woorden: je kan rechtstreeks beide leden tot de macht -1/2 doen, dan heb je links gewoon x staan.

Nu probeerde ik het in twee stappen: eerst beide leden omkeren, want je weet dat x-a = 1/xa. Daarna nog het kwadraat kwijtspelen...

Je oplossing is in elk geval goed, je moet inderdaad de vierkantswortel nemen. Let wel op dat je ook de negatieve wortel kan nemen.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 2 november 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3