De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijking van logaritme

Hoe los ik dit op stap voor stap?

1+3log(x-1)=9log(16)-3log(x)

John
Student hbo - dinsdag 21 oktober 2008

Antwoord

Maak gebruik Rekenregels machten en logaritmen. Zelf geen idee?

Het idee is om de vergelijking zo te herschrijven dat je uit komt op:

3log(...)=3log(...)

Als je dat kan, dan ben je er bijna. Want er geldt:

3log(a)=3log(b) Þ a=b

Dus werk aan de winkel:

Maak van 1+3log(x-1) iets van 3log(...).
Maak van 9log(16)-3log(x) iets van 3log(...)

Je komt dan uit op: q56819img1.gif.

Met behulp van bovenstaande geldt er dan:

q56819img2.gif

Zou dat zo lukken? Zo niet, dan maar weer vragen...
Zie Rekenregels machten en logaritmen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 21 oktober 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3