De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijking gebroken vorm

hey wisvaq,
deze vergelijking met letters heb ik proberen oplossen en bekom het volgende resultaat:
opgave) x+3a/x+a + 3a-2x/x+3a =6
ik heb er dan van gemaakt :
x+3a/x+a + 3a-2x/x+3a -6 =0
heb vervolgens:
(x+3a)(x+a)+(3a-2x)(x+3a)+6(x+3a)(x+a)/(x+a)(x+3a)=0
verder uitgewerkt:
x2+ax+3ax+3a2+3ax+9a2-2x2-6ax+6x2+6ax+18ax+18a2=0
bekom ik:
5x2+25ax+30a2=0
vereenvoudigd:
x2+5ax+6a2=0
mijn vraag is ,zit ik op de goede weg,want die 6a2is toch niet logisch.
Ik kom trouwens ook niet tot de juiste uitkomst want die is:
v={-2a,-3a/7}
kan iemand dit nakijken?

michae
Student hbo - maandag 25 augustus 2008

Antwoord

Misschien moet je toch maar 's haakjes schrijven! Ergens gaat er iets niet goed, denk ik. Na 'heb vervolgens:' staat volgens mij iets te veel '+'. Die +6 moet dat geen -6 zijn? Dan zou het moeten kunnen zo!

Ik zou 't zo doen:

q56335img1.gif

Je moet maar 's kijken of je dat kan volgens en vergelijken met je eigen plan... Als er iets onduidelijk is horen we 't wel weer.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 25 augustus 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3