De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Toon aan dat de rij divergeert

 Dit is een reactie op vraag 56260 
Ik snap het laatste stuk niet helemaal.
a(n+1)-4 = (a(n)-4)/(a(n)-3)

Wat is a(n)? Die weet ik immers niet.
We weten reeds dat a0 = 20. Dus groter dan 4.
Maar daarmee weet ik nog niet of de rij monotoon dalend is.

Barry
Student hbo - vrijdag 15 augustus 2008

Antwoord

a(n+1) = 1/(3-a(n)) + 5
a(n+1) - 4 = 1/(3-a(n)) + 1
a(n+1) - 4 = (a(n)-4)/(a(n)-3)

en daarmee weet je wel dat de rij monotoon dalend is als je begint met een a(0)4. Want dat verband zegt: de nieuwe "overschot" is de oude "overschot" gedeeld door iets dat altijd groter zal zijn dan 1, met andere woorden, de nieuwe "overschot" is kleiner dan de oude.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 15 augustus 2008
 Re: Re: Re: Toon aan dat de rij divergeert 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3