De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ombouwen van een formule

Hallo,

ik heb de volgende formule met 3 variabelen.

x = Ö(y2-(y-z)2) + 2z

Kan ik deze ombouwen tot de vorm z = .........?

Wanneer dit lukt, heel erg bedankt.

Lukt dit niet dan mag voor de y = 3000 aangenomen worden. Er blijft dan een formule over met 2 variabelen. Ook hier weer in de vorm z = ...........

Alvast bedankt.

Henri
Student hbo - woensdag 11 juni 2008

Antwoord

Het kan door de term 2z te verplaatsen naar de linkerkant en dan te kwadrateren. Na wat herschikken kom je ten slotte uit op een tweedegraads vergelijking met z als variable. De bekende abc-formule doet dan het gevraagde. Als alles goed gaat zou je moeten uitkomen op de twee volgende uitdrukkingen:
z = (2x + y ± Ö(-x2 + 4xy + y2))/5

MBL

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 11 juni 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3