De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Koelwet van newton

Hoi,
Ik heb vrijdag een hertentamen voor Calculus.Een van de tentamen vraag kan ik maken, als ik de volgende vraag kan maken en goed begrijp.
Vraag:
Een termometer wijst 18°C aan en wordt in een vloeistof met een temperatuur van 70°C gezet. Een minuut later wijst de thermometer 44°C aan. Bepaal de aanwijzingen van de meter als funcite van de tijd en breken de aanwijzingen na vijf minuut. (Aanwijzing:Er wordt koelwet van Newton gebruikt)

Alvast bedankt
Met vriendelijke groet,

Anneje
Student hbo - woensdag 23 april 2008

Antwoord

Hallo

Volgens de wet van Newton geldt hier :

T(t) = 70 + (18-70).ek.t = 70 - 52.ek.t
(indien je niet weet hoe men aan deze formule komt, laat je nog maar iets weten)

Om k te berekenen maken we gebruik van het gegeven : T(1) = 44

Dus : 44 = 70 - 52.ek.1

Hieruit volgt : k = -0,69

De functie is dus T(t) = 70 - 52.e-0,69.t

en T(5) = 70 - 52.e-0,69.5 = 68.37

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 23 april 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3