De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rico isowinstfunctie en max winst

Geachte,

Ik ben bezig met het oefententamen en kom er niet uit.

Dit is de opgave:

Jan Meubel vervaardigt op ambachtelijke wijze tafels en stoelen.
In de productieafdeling werken totaal 13 personen. De productieafdeling is opgedeeld in drie eenheden:
Afdeling I: Voorbewerking met 3 personeelsleden
Afdeling II: Vormen met 8 personeelsleden
Afdeling III: Montage met 2 personeelsleden

De benodigde en beschikbare productietijd voor 1 stoel en 1 tafel staat in onderstaande tabel.

Stoel (uur/stuk) Tafel (uur/stuk) Beschikbaar (uur/week)
Voorbewerking 0,5 1,0 120
Vormen 2,0 1,6 320
Montage 0,4 0,5 80

De verkoopprijs van een stoel bedraagt € 55,- en een tafel brengt € 90,- op.
De chef productie heeft berekend dat de productiekosten voor een stoel ongeveer € 15,-
bedragen en voor een tafel is dit € 30,- per stuk.

We definiëren: x: is aantal stoelen per week
y: is aantal tafels per week
z: is de winst (=contributiemarge)

23. Bereken de maximale winst als er uitsluitend óf stoelen óf tafels gemaakt worden.

1) € 6400,- 2) € 7200,- 3) € 8000,- 4) € 9600,-

24. De richtingscoëfficiënt van de (iso)winstfunctie is:

1) -1,5 2) 2/3 3) -11/18 4) -2/3

25. Bereken de maximale winst als er zowel stoelen als tafels gemaakt worden.
(Met gebroken getallen gewoon doorrekenen)

1) € 8433,67 2) € 8888,89 3) € 8533,33 4) € 8266,67


Vraag 23 begrijp ik.

Hoe ik de rico moet uitrekenen bij 24 is mij niet duidelijk. Ik heb de uitwerkingen waar alleen dit staat:
rico = -40/60 = -2/3

Kunt u mij een uitgebreidere manier geven van hoe dit berekent dient te worden??

Bij de vraag 25 begrijp ik het ook nog tot een zeker punt. Ook hier heb ik de uitwerking van:

0,5x + y = 120 - y = -0.5x + 120
dan komt de 2e formule erbij:

2x + 1.6 (-0.5x + 120) = 320
1.2 x + 192 = 320
x = 320 - 192 / 1,2 = 106.667

hoe komt men nu aan die 1,2 x ??

hartelijk dank voor uw hulp!

Jorg
Student hbo - dinsdag 1 april 2008

Antwoord

Jorg,
Stel x= aantalstoelen en y=aantal tafels.Dan is de isowinstlijn=40x+60y.Als we nu y op de verticale as en x op de horizontale as uitzetten,is de rico=-40/60=-2/3.Algemeen krijg je het volgende model:
Max:z=40x+60y,met restricties:0,5x+y$\leq$120;2x+1,6y$\leq$320;0,4x+0,5y$\leq$80.
Maak een tekening.Jouw laatste vraag:1,6(-0,5x+120)=-0,8x+192.
Succes.

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 1 april 2008
 Re: Rico isowinstfunctie en max winst 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3