De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Goniometrie

Een leerling zegt sin(2x)=2sin(x)cos(x) dus sin(4x)=4sin(x)cos(x). Wat is de denkfout die de leerling maakt?

gerrit
Student hbo - donderdag 20 maart 2008

Antwoord

Het is ongeveer hetzelfde als √4=2 dus √8=4, want de helft van 4 is 2 en de helft van 8 is 4 dus... maar onzin natuurlijk. Nog leuker: sin(x)+sin(x)=sin(2x). Dat is ook onzin... De regel is sin(2x)=... en niet sin(ax)=... De regel geldt alleen voor '2'.

sin(4x)=sin(2·2x)=2sin(2x)cos(2x)

Je zou kunnen zeggen dat de fout is om de '2' op te vatten als parameter. Dat is niet juist want die '2' is een constante en geen parameter. De formule heet daarom ook heel toepasselijk de verdubbelingsformule. Dat is een goede benaming vind ik. Zoiets?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 20 maart 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3